Jau senie arābi, grieķi un romieši ir atzinuši ārstniecības melisu par lielisku garšaugu. Tā ir daudzgadīgs augs, kas plaši tiek audzēts arī piemājas dārziņos. Tā ir līdzīga piparmētrai, taču to viegli var atšķirt, paberzējot lapiņas – tām ir svaiga un patīkama citronu smarža. Cenšoties saglabāt pēc iespējas vairāk aromātisko vielu, kaltējot vajadzētu lapiņas atdalīt no stublājiem un censties ātri izžāvēt ~2-3 dienu laikā 30-35 °C temperatūrā.
Melisa satur 0,2% ēteriskās eļļas, miecvielas, rūgtvielas, karotīnu, kofeīnskābi, oleanolskābi, tanīnu, C vitamīnu un askorbīnskābi.
Tautas medicīnā melisas lieto pret vēdera uzpūšanos un spazmām, ēstgribas uzlabošanai, saaukstēšanās slimību gadījumā, kā arī kā nomierinošu līdzekli. Melisa pazemina asinsspiedienu, tādēļ to nedrīkst lietot cilvēki ar zemu asinsspiedienu. |